Ásványokról szólt a hétvége

A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseményhez csatlakozva Gyöngyösoroszi is sokszínű programokkal várta látogatóit. Míg a község művelődési házánál farsangi és disznótoros hangulatban telt a szombat, nálunk, az Ásványok Házában a Mátra ásványai, és a helyi bánya kapta a főszerepet.
Megnyílt a gyöngyösoroszi ércbánya jelenét és múltját bemutató kiállításunk, amit a tervek szerint állandó kiállításunk részévé szeretnénk tenni. Az archív felvételek mellett használati tárgyakat is sikerült bemutatnunk, köztük különböző bányász lámpákat is. Örömmel találkoztunk a helyszínen egy volt bányásszal, aki a kiállítást végigjárva mesélt a bányabeli életről.
A Mátra ásványvilágát bemutató előadásunk iránt érdeklődők meghallgathatták, milyen ásványokat rejt a Mátra, hol találkozhatunk velük a mindennapi életben, vagy hogy milyen különleges ásványok kerültek ki a környékről.
A gyerekek sem unatkoztak – bemutatkozott legújabb gyermekfoglalkoztatónk, az ásványbányászat, ahol lelkesen ismerkedtek a kicsik az ásványgyűjtés hangulatával. Kézműves asztalunk a tavaszt szerette volna csalogatni, ehelyett egész napos havazásban ugyan, de kreatívan telt a délutánunk.
Állandó foglalkoztatóink, mint a kincskereső, vagy a kutató-sarok nem kötöttek korhatárhoz, ezt gyakran elmondjuk, mert kicsik és nagyok is örömüket lelik a természet kincseinek felfedezésében.
Köszönjük, hogy eljöttek, és bízunk benne, hogy jól érezték magukat!

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

a lap tetejére