Ásványgyűjtő túrák

A túráinkat hivatalosan leállítottuk!

Köszönjük, hogy az elmúlt hét évben velünk tartottatok ásványgyűjtő túráinkon! Az összesen 92 túrán és számtalan különtúrán több ezren vettetek részt. Ez óriási szám, és hatalmas megtiszteltetés, hogy minket választottatok – vannak, akik többször is! Ezennel búcsúzni szeretnénk tőletek, mi is sajnáljuk, de véget érnek az ásványgyűjtő túráink.

2018-ban indítottuk el gyűjtőtúráinkat, melyek során először a Mátra vadregényes tájait látogattuk meg. A vulkanikus hegység bőven ellátott minket az évek során változatos ásványkincsével. Örök kedvencünk a gyöngyösoroszi ércbányászathoz kötődő Ércgurító volt, ahol számtalan csillogó pirittel, szfalerittel, galenittel gazdagodtunk. Parádsasvár meddőhányóin UV fényben fluoreszkáló kalcitokat gyűjtöttünk, míg a Vereskőn, az egykor gazdag lelőhelyen fehér táblás baritokat is találtunk. A gyöngyöstarjáni szőlősökben a környékre jellemző, gyönyörű mintázatú jáspis és kalcedon változatokra leltünk. Gyöngyössolymoson az Asztag-kőnél baritot, antimonitot, cinnabaritot vadásztunk.

Hamar kibővítettük túrahelyszíneink tárházát a Mátrán túli ásványgyűjtő lelőhelyekre. Szokolya-Királyréten a Szén-patak medrében lubickolva, a hordalékból szitáltunk centis almandin gránátokat. Gánt is egy kedvenc lelőhely volt, ahol a gipszek mellett kagyló- és csiga fosszíliákat is találtunk. Ha már fosszíliák, nagy érdeklődés volt nyirádi túránkra, ahol cápafogak kerültek a kitartóak gyűjtőzsákjába. Pákozdról és Pátkáról, az egykori fluoritbányák meddőhányóiról hoztunk UV fényben fluoreszkáló, lilás színű fluoritokat. A legmesszebb lévő helyszínünk Pécs volt, ahol a Kozári vadászház mellett gyűjtöttünk apró, kék tűs azuritot, malachitot, kalcitot.

Az évek során kapott visszajelzéseink alapján igyekeztünk jobbak és jobbak lenni. Így vezettük be többek között a gyűjtőfelszerelés bérlését, és a maximális létszám meghatározását az élménydús és színvonalas gyűjtés érdekében.

Most a túravezető kollégánk távozásával véget érnek ugyan a gyűjtések (különtúrák korlátozottan, de még elérhetők lesznek egy ideig), de továbbra is (vissza)várunk mindenkit szeretettel a kiállításunkba, ahol tudunk egy-két környékbeli túralehetőséget ajánlani! 😉

Az ásványgyűjtés eszközei

Mit vigyünk magunkkal az ásványgyűjtő túrához?
Hasznos tanácsok kezdő túrázóknak,
ásványgyűjtőknek.

Csatlakozzon Facebook csoportunkhoz a túrákkal kapcsolatos naprakész információkért!

Magántúrák korlátozott ideig még elérhetők:

Lehetőség van magánszervezésú különtúrákra, előre egyeztetett helyszínen és időpontban.

A túra díja felnőtteknek 3000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2000 Ft, családoknak (minimum 1 szülő 2 gyerek vagy 2 szülő 1 gyerek) 6000 Ft.
A túrákat 50 000 Ft-os összeghatártól indítjuk el.

 

Keresse túravezetőnket:
Szabó Dávid
email: matracsillaga@gmail.com
telefon: +36 50/115 1031

Tudnivaló az ásványgyűjtő túrákról:

•    A túra díja felnőtteknek 3000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2000 Ft, családoknak (minimum 1 szülő 2 gyerek vagy 2 szülő 1 gyerek) 6000 Ft. A túrákat 50 000 Ft-os összeghatártól indítjuk el.

•    Jelentkezni emailben és telefonon lehet a következő elérhetőségeken: matracsillaga@gmail.com, +36 50/115 1031
•    A túrákra ajánlott felszerelés listája: az ásványgyűjtés eszközei
•   Felszerelést mi is tudunk biztosítani (10 darabig), ennek ára 1000 Ft/zsák/nap. A zsák egy lapos és hegyes vésőt, 2 kalapácsot, védőszemüveget és kesztyűt tartalmaz. Ezen kívül hátizsák, vagy a gyűjtött ásványok tárolására alkalmas erős táska javasolt.
•    A túráinkat legalább egy órásra tervezzük, ezen felül mindenki addig marad, amíg a kedve és az időjárás engedi.
•   Geológus túravezetőnk az egyes helyszínekről szakmai tájékoztatást ad, válaszol a felmerülő kérdésekre, tanácsokkal segíti a gyűjtőket.
•    A túrákra érdemes hideg élelmet csomagolni, a gyűjtés hosszúra nyúlhat.
•   A gyűjtések során fontosnak tartjuk a környezetvédelmet! Mindenki hozzon magával olyan zacskót, amiben a szemetét tárolni tudja. Az egyes helyszíneken figyeljünk a növényzetre, ne tépjünk le védett növényeket, ne károsítsuk a természetet!
•    További kérdésekkel, kérésekkel kapcsolatban fenti elérhetőségünkön kereshetnek bennünket.

Elérhetőségünk:

3211 Gyöngyösoroszi, Károlytáró Hrsz.: 703/14., 9-es km
Telefon:  +36 70/930 3869
Email:  matracsillaga@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétköznap és hétvégén 10.00-17.00
Pénztárzárás: 16.30

a lap tetejére