Ásványok Háza
Magángyűjtemény

Egyedülálló gyűjtemény a Mátra szívében

Az Ásványok Háza Gyöngyösoroszi községen túl, a mára már bezárt ércbánya szomszédságában helyezkedik el.

A gyűjteménynek helyet adó épület használt akkumulátor-feldolgozó üzemnek épült (régi térképeken: HAF üzem), ám nem készülhetett el az itt élők tiltakozása miatt. A félbemaradt építkezést évekkel később, Európai-Uniós pályázattal sikerült mai állapotába felépíteni.

A kiállítás 2014 nyarán nyitott, azóta is folyamatosan fejlődik. Mindig arra törekszünk, hogy kiállított anyagunkat mennyiségben és minőségben is fejlesszük, bemutatását minél élvezetesebbé, informatívabbá tegyük.

Az Ásványok Háza által bemutatott magángyűjtemény tulajdonosa Magyar Balázs hidrogeológus, akinél tanulmányai során alakult ki az életre szóló vonzalom az ásványok világa iránt. Jelenleg környezetvédelemmel és kármentesítéssel foglalkozik. 

Fontos számára, hogy a fiatal korosztály bepillantást nyerhessen a természettudományok ezen ágába, megismerje és érdeklődjön iránta, hiszen közülük kerülhetnek ki a jövő geológusai, környezetvédői.

Kiállított anyagunk nemcsak tisztelgés a gyöngyösoroszi ércbánya, a geológus szakma és a természet kincsei előtt, hanem szeretnénk, ha minél több ember megcsodálhatná a földben rejlő csodás értékeket, és új ismeretekkel gazdagodjanak ezáltal.

A Mátra Csillaga

Logónkat kiállításunk egyik gyönyörű darabja ihlette, a gyöngyösoroszi ércbányából származó manganokalcit, ami a „Mátra Csillaga” fantázianevet viseli.

2015-ben Mátrafüreden elnyerte „Az ország legszebb ásványa” címet.
Leltárunkban a 00001-es számot viseli.
Mérete: 53x25cm

Magyar József Balázs

Egy élet munkája

MAGYAR BALÁZS ifjú vasutasként irányította az úttörő vasút forgalmát, majd a Szabó József Geológiai Technikum padjában szívta magába a szakma és az oktatás szeretetét. 1969-ben végzett a budapesti technikumban, majd tanulmányait Szentpéterváron (akkor Lelingrád) folytatta, ahol 1975-ben geofizikus és hidrogeológus diplomát szerzett. Az érettségi jelesre, a diploma summa cum laude sikerült. 

Az egyetem után az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet Víz- és Mérnökgeofizikai Osztályán kezdett dolgozni, ahol többek között a Balaton-medence mélyszerkezeti kutatásával foglalkozott. 

1980-tól három évig Mongóliában a Nemzetközi Földtani Expedíció magyar expedíciós részlegének volt vezetője, majd 4 évig Kubában az Oriente tartományban dolgozó magyar expedíció főgeofizikusa volt.

Magyarországra visszatérve 1989-ben a Geofizikai Intézetben létrehozta a Környezetvédelmi Osztályt. A szovjet csapatok kivonásakor a környezeti károk meghatározására készített metodika egyik készítője volt, és aktívan részt vett az úgynevezett Csapatkivonási Bizottság környezetvédelmi munkájában. Az első induló kármentesítések során már az ELGOSCAR 2000 Kft. vezetőjeként fejlesztett innovatív felszín alatti víztisztítási technológiákat, enzimes biokatalizátoros talajremediációs eljárásokat.

A vezetői zöld szemléletét mutatja, hogy Magyarországon harmadik cégként auditáltatta az EMAS hitelesített környezetvédelmi vezetési rendszert.

2004-től kezdődően a környezetvédelmi szemléletváltás széleskörű elősegítése érdekében a BME OMIKK-al szorosan együttműködve a pénzügyi forrásokat önerőből biztosítva összesen 177 hiánypótló és egyedülálló kiadványt adott ki az ELGOSCAR 2000 Kft. gondozásában biotechnológia és környezetvédelem témakörökben. A kiadványok megtalálhatóak országszerte a nagyobb könyvtárakban, egyetemeken, oktatási segédanyagként, szakcégek ismeretterjesztő folyóirataként.

A Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesületének aktív tagja. Számos szakértői, tervezői, felelős műszaki vezetői jogosultsága a környezetvédelmi, vízimérnöki, geotechnológiai szakismeretét bizonyítja.

A Magyar Mérnöki Kamara 2009-ben A Környezet Védelméért kitüntetésben részesítette, amelyet azok a kamarai tagok kaphatnak meg, akik a környezetvédelem egy vagy több szakterületén hosszú időn keresztül kiváló és eredményes teljesítményt nyújtottak.

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet 2010-ben Pro Geophysica Emlékérmet adományozott neki.

Az előadóteremben és a terepi gyakorlatok során tanúsított áldozatos oktatói tevékenységéért a Debreceni Egyetem 2003-ban tiszteletbeli egyetemi docens címmel, a Nyugat-Magyarországi Egyetem 2006-ban címzetes egyetemi docens címmel jutalmazta.

2006-tól kármentesítéssel és geotechnikai vizsgálatokkal foglalkozó cége BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft-ként működik tovább, melynek jelenleg is vezetője.

2015-ben a Környezetvédelmi Bálon életműdíjat kapott, amit Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter adott át.

2017-ben Magyarország Földművelésügyi Miniszterétől a Környezetvédelmi Világnap alkalmából  Környezetünkért Emlékplakettet vett ár.

Jelenleg hetvenes évei elején jár, két gyermek édesapja és öt unoka nagyapja. Gyöngyösoroszi mellett él, miközben töretlen lendülettel és szakértelemmel vezeti cégét.

Iskoláknak és óvodáknak

Szeretettel várunk iskolás csoportokat a múzeumunkba. Célunk, hogy a fogékony ifjúság megismerje az ásványok izgalmas világát, miközben interaktív foglalkozásokkal új élményeket szereznek.

Csoportok látogatásához időpont egyeztetés szükséges (lásd lejjebb).

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amely a pedagógusoknak segíthet megszervezni egy látogatást kiállításunkba.

Csoportos belépő kedvezmény tanintézményeknek

BELÉPŐK ÁRAI:
legalább 10 fő esetén: 700Ft/fő
legalább 25 fő esetén: 650Ft/fő
legalább 50 fő esetén: 600Ft/fő

A felnőtt kísérők számára ingyenes (legfeljebb 5 főre egy kísérővel).

Előzetes bejelentkezés

Iskolás és óvodás csoportok látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges.
Ha emailben kíván bejelentkezni, kérjük adja meg a következő adatokat:

  • a tervezett létszámot (tanulók, kísérők külön),
  • a tanulók korosztályát,
  • a választott közlekedési eszközt,
  • az érkezés és távozás tervezett idejét,
  • egyéb megjegyzés, esetleg kérés,
  • kapcsolattartó elérhetőségét.

Elérhetőség

Nagy Mária
kommunikációs munkatárs
+36 70/930 3869
matracsillaga[kukac]gmail.com

Csoportoknak

Önállóan szerveződő csoportokat legalább 10 főtől fogadunk csoportos kedvezménnyel. Előzetes időpont egyeztetés szükséges (lásd feljebb)!

Csoportos kedvezmény legalább 10 főtől

legalább 10 fő esetén: 750Ft/fő
legalább 50 fő esetén: 700Ft/fő

Látnivalók, érdekességek

Élmény és tanulás, kicsiknek és nagyoknak

Interaktív elemek

Az állandó kiállítás különböző interaktív elemekkel szeretnénk élvezhetővé tenni. Az eszközök használata egyedül is könnyen elsajátítható, de kérhető segítség is a kollégáktól.

Interaktív kvíz

A kiállítást körbejárva választ kaphatunk a kérdésekre. A helyes válaszokat a zenélő „varázstoll” segítségével lehet leellenőrizni.

3D képek

Eötvös Loránd sztereofényképei alapján 3D anaglif képek tekinthetők meg speciális szemüveggel. Az Eötvös 100 Emlékév alkalmából.

Kutató sarok

Egy sztereomikroszkóp és egy nagyító segítségével közelebbről is megfigyelhetjük a bemutatott ásványok apró részleteit.

Játékok gyermekeknek

Családok, iskolai és óvodai csoportok számára foglalkoztató játékok állnak rendelkezésre az előtérben. Ezek önállóan könnyen felfedezhetők, vagy segítség is kérhető.

Ügyes asztal

Vágd ki, majd hajtogasd össze az ásványokat! Színezz kristályokat a kiállításban látottak alapján vagy a képzeletedet használva!

Kincskereső

A homokban ásványokat, kagylókat, kőzeteket és fosszíliákat rejtettünk el. Gyűjts össze belőlük tízet és kapsz egyet ajándékba!

Játékok

Ásványokkal kapcsolatos ügyességi játékot, kirakókat és memóriajátékot is ki lehet próbálni az előtérben. Kicsik és nagyok is próbára tehetik magukat.

Kiemelt érdekességek

Állandó kiállításunk mellett különböző érdekességekkel igyekszünk izgalmassá és tartalmassá tenni az itt tartózkodást.

Hamisított ásványok

Látványos példákon keresztül szemléltetjük, miként színezik, módosítják mesterségesen az ásványokat hamisítási célból.

Bányászati emlékek

Bányászati emlékek

Érdekes bányászati és geológiai emlékekkel szeretnénk bepillantást nyújtani a szakma múltjába és jelenébe.

Tanulás a kiállításban

Gyűjteményünket szakmai szempontból is igyekszünk fejleszteni, azaz a kiállított ásványok mennyiségén túl a minőségre is odafigyelünk. Jelenleg több mint 650 különböző ásványfaj tekinthető meg kiállításunkban, 28 országból. Élménnyel egybekötött tanulási lehetőséget igyekszünk nyújtani az óvodás, iskolás gyermekek ásványokkal való ismerkedésén túl a már kémiát tanuló iskolásokon át a geológia vagy vegyész szakmát tanulóknak is.

Mátrai gyűjtemény

Mátra ismert és kevésbé ismert lelőhelyeiről egyaránt mutatunk be érdekes példányokat, közel 90 ásványfaj képviseli magát. Gyűjteményünk kiemelt része a Gyöngyösorosziból származó csaknem 300 különleges ásvány.

Rendszertani kiállítás

A gyűjtemény része egy 330 fajt bemutató ásványrendszertani gyűjtemény, amit folyamatosan bővítünk. A kivételes összeállításban csiszolt és csiszolatlan drágaköveket, különleges formákat, színeket és mintázatokat csodálhatunk meg.

Megtapintható ásványok

A kiállítótérben több mint 100 nagyméretű ásványt helyeztünk ki, melyek szabadon megtapinthatók. Az érdekes formák és felületek megérintése különleges élmény lehet gyengénlátóknak, vagy azoknak, aki nem találkoztak még ásványokkal.

Egyéb szolgáltatások

Fotófal

2019 végén fotófallal bővültünk, ahol a gyöngyösoroszi ércbánya képe előtt, bányászsisakban lehet fotózkodni, vagy a fotókerettel lehet megörökíteni az Ásványok Házában tett látogatást.

Kvarc, pirit

Ásványbolt

Az előtérben főként természetes ásványokat árulunk, de igyekszünk látogatóink kedvében járni ásványékszerekkel, ajándéktárgyakkal, kiadványokkal is.

Rendezvények

Külsős rendezvények számára helyszínt tudunk biztosítani.

Elérhetőségünk:

3211 Gyöngyösoroszi, Károlytáró Hrsz.: 703/14., 9-es km
Telefon:  +36 70/930 3869
Email:  matracsillaga@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétköznap és hétvégén 10.00-17.00

a lap tetejére