Kiemelt közlemény:

  • Kedves Látogatók! Védettségi igazolványra már nincs szükség kiállításunk látogatásához. Érdeklődjenek telefonon az aktuális nyitva tartásunkról!

Ásványok Háza
Magángyűjtemény

Egyedülálló gyűjtemény a Mátra szívében

Az Ásványok Háza Gyöngyösoroszi községen túl, a mára már bezárt ércbánya szomszédságában helyezkedik el.

A gyűjteménynek helyet adó épület használt akkumulátor-feldolgozó üzemnek épült (régi térképeken: HAF üzem), ám nem készülhetett el az itt élők tiltakozása miatt. A félbemaradt építkezést évekkel később, Európai-Uniós pályázattal sikerült mai állapotába felépíteni.

A kiállítás 2014 nyarán nyitott, azóta is folyamatosan fejlődik. Mindig arra törekszünk, hogy kiállított anyagunkat mennyiségben és minőségben is fejlesszük, bemutatását minél élvezetesebbé, informatívabbá tegyük.

Az Ásványok Háza által bemutatott magángyűjtemény tulajdonosa Magyar Balázs hidrogeológus, akinél tanulmányai során alakult ki az életre szóló vonzalom az ásványok világa iránt. Jelenleg környezetvédelemmel és kármentesítéssel foglalkozik. 

Fontos számára, hogy a fiatal korosztály bepillantást nyerhessen a természettudományok ezen ágába, megismerje és érdeklődjön iránta, hiszen közülük kerülhetnek ki a jövő geológusai, környezetvédői.

Kiállított anyagunk nemcsak tisztelgés a gyöngyösoroszi ércbánya, a geológus szakma és a természet kincsei előtt. Szeretnénk, ha minél több ember megcsodálhatná a földben rejlő csodás értékeket, és új ismeretekkel gazdagodjanak ezáltal.

A Mátra Csillaga

Logónkat kiállításunk egyik gyönyörű darabja ihlette, a gyöngyösoroszi ércbányából származó manganokalcit, ami a „Mátra Csillaga” fantázianevet viseli.

2015-ben Mátrafüreden elnyerte “Az ország legszebb ásványa” címet.
Leltárunkban a 00001-es számot viseli.
Mérete: 53x25cm

Óvodai, iskolai csoportoknak

Szeretettel várunk iskolás csoportokat a múzeumunkba. Célunk, hogy a fogékony ifjúság megismerje az ásványok izgalmas világát, miközben interaktív foglalkozásokkal új élményeket szereznek.

Csoportok látogatásához időpont egyeztetés szükséges (lásd lejjebb).

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amely a pedagógusoknak segíthet megszervezni egy látogatást kiállításunkba.

FIGYELEM!

Egészségügyi elővigyázatosság miatt csoportokat legfeljebb 50 főig (kísérővel együtt) fogadunk KIZÁRÓLAG ELŐZETES JELENTKEZÉSSEL!

Csoportos kedvezmény tanintézményeknek

legalább 10 fő esetén: 700Ft/fő
legalább 25 fő esetén: 650Ft/fő
legalább 50 fő esetén: 600Ft/fő

A felnőtt kísérők számára ingyenes (legfeljebb 5 főre egy kísérővel).

A látogatás mellé foglalhatnak túraidőpontot is pénteki, szombati vagy vasárnapi napon.
A túrával kiegészült belépők:
legalább 10 fő esetén: 1500Ft/fő
legalább 25 fő esetén: 1400Ft/fő
legalább 50 fő esetén: 1300Ft/fő

Felszerelést 15 darabszámig tudunk biztosítani.

Szakmai tárlatvezetés (kémiát tanulóknak): +150Ft/fő
Előadás a Mátra ásványvilágáról: +150Ft/fő
(Időpontfoglalás szükséges!)

Előzetes bejelentkezés

Iskolás és óvodás csoportok látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges.
Ha emailben kíván bejelentkezni, kérjük adja meg a következő adatokat:

  • a tervezett létszámot (tanulók, kísérők külön),
  • a tanulók korosztályát,
  • a választott közlekedési eszközt,
  • az érkezés és távozás tervezett idejét,
  • kívánnak-e ásványgyűjtést, előadást, tárlatvezetést beiktatni a programba,
  • egyéb megjegyzés, esetleg kérés,
  • kapcsolattartó elérhetőségét.

Elérhetőség

Nagy Mária Eszter
kommunikációs munkatárs
+36 70/930 3869
matracsillaga[kukac]gmail.com

Csoportoknak

Önállóan szerveződő csoportokat legalább 10 főtől fogadunk csoportos kedvezménnyel. Igény esetén szakmai tárlatvezetés, előadás, vagy ásványgyűjtő túra is kérhető. Ehhez előzetes időpont egyeztetés szükséges (lásd feljebb).

FIGYELEM!

Egészségügyi elővigyázatosság miatt csoportokat legfeljebb 50 főig (kísérővel együtt) fogadunk KIZÁRÓLAG ELŐZETES JELENTKEZÉSSEL!

Csoportos kedvezmény legalább 10 főtől

legalább 10 fő esetén: 750Ft/fő
legalább 50 fő esetén: 700Ft/fő

A látogatás mellé foglalhatnak túraidőpontot is pénteki, szombati vagy vasárnapi napon.
A túrával kiegészült belépők:
legalább 10 fő esetén: 1500Ft/fő
legalább 50 fő esetén: 1400Ft/fő

Felszerelést 15 darabszámig tudunk biztosítani.

Szakmai tárlatvezetés: +150Ft/fő
Előadás a Mátra ásványvilágáról: +150Ft/fő
(Időpontfoglalás szükséges!)

Látnivalók, érdekességek

Élmény és tanulás, kicsiknek és nagyoknak

Interaktív elemek

Az állandó kiállítás különböző interaktív elemekkel szeretnénk élvezhetővé tenni. Az eszközök használata egyedül is könnyen elsajátítható, de kérhető segítség is a kollégáktól.

Interaktív kvíz

A kiállítást körbejárva választ kaphatunk a kérdésekre. A helyes válaszokat a zenélő „varázstoll” segítségével lehet leellenőrizni.

3D képek

Eötvös Loránd sztereofényképei alapján 3D anaglif képek tekinthetők meg speciális szemüveggel. Az Eötvös 100 Emlékév alkalmából.

Játékok gyermekeknek

Családok, iskolai és óvodai csoportok számára foglalkoztató játékok állnak rendelkezésre az előtérben. Ezek önállóan könnyen felfedezhetők, vagy segítség is kérhető.

Ügyes asztal

Vágd ki, majd hajtogasd össze az ásványokat! Színezz kristályokat a kiállításban látottak alapján vagy a képzeletedet használva!

Kincskereső

A homokban ásványokat, kagylókat, kőzeteket és fosszíliákat rejtettünk el. Gyűjts össze belőlük tízet és kapsz egyet ajándékba!

Játékok

Ásványokkal kapcsolatos ügyességi játékot, kirakókat és memóriajátékot is ki lehet próbálni az előtérben. Kicsik és nagyok is próbára tehetik magukat.

Kiemelt érdekességek

Állandó kiállításunk mellett különböző érdekességekkel igyekszünk izgalmassá és tartalmassá tenni az itt tartózkodást.

Hamisított ásványok

Látványos példákon keresztül szemléltetjük, miként színezik, módosítják mesterségesen az ásványokat hamisítási célból.

Ásványgyűjtő túra

Ásványgyűjtő túrák

Meghirdetett időpontokban geológus túravezető segítségével szervezünk gyűjtőtúrákat a Mátrában és Budapest környékén.

Bányászati emlékek

Bányászati emlékek

Érdekes bányászati és geológiai emlékekkel szeretnénk bepillantást nyújtani a szakma múltjába és jelenébe.

Tanulás a kiállításban

Gyűjteményünket szakmai szempontból is igyekszünk fejleszteni, azaz a kiállított ásványok mennyiségén túl a minőségre is odafigyelünk. Jelenleg több mint 330 különböző ásványfaj tekinthető meg kiállításunkban, 24 országból. Élménnyel egybekötött tanulási lehetőséget igyekszünk nyújtani az óvodás, iskolás gyermekek ásványokkal való ismerkedésén túl a már kémiát tanuló iskolásokon át a geológia vagy vegyész szakmát tanulóknak is.

Mátrai gyűjtemény

Mátra ismert és kevésbé ismert lelőhelyeiről egyaránt mutatunk be érdekes példányokat, közel 90 ásványfaj képviseli magát. Gyűjteményünk kiemelt része a Gyöngyösorosziból származó csaknem 300 különleges ásvány.

Rendszertani kiállítás

A gyűjtemény része egy 330 fajt bemutató ásványrendszertani gyűjtemény, amit folyamatosan bővítünk. A kivételes összeállításban csiszolt és csiszolatlan drágaköveket, különleges formákat, színeket és mintázatokat csodálhatunk meg.

Megtapintható ásványok

A kiállítótérben több mint 100 nagyméretű ásványt helyeztünk ki, melyek szabadon megtapinthatók. Az érdekes formák és felületek megérintése különleges élmény lehet gyengénlátóknak, vagy azoknak, aki nem találkoztak még ásványokkal.

Egyéb szolgáltatások

A kiállítás megtekintéséhez nagyobb létszámtól szakmai tárlatvezetést és a Mátra ásványvilágával kapcsolatos előadást is tudunk biztosítani igény esetén. Ezzel kapcsolatban előzetes egyeztetés szükséges, kérjük keresse kollégáinkat elérhetőségeinken!

Fotófal

2019 végén fotófallal bővültünk, ahol a gyöngyösoroszi ércbánya képe előtt, bányászsisakban lehet fotózkodni, vagy a fotókerettel lehet megörökíteni az Ásványok Házában tett látogatást.

Kvarc, pirit

Ásványbolt

Az előtérben főként természetes ásványokat árulunk, de igyekszünk látogatóink kedvében járni ásványékszerekkel, ajándéktárgyakkal, kiadványokkal is.

Rendezvények

Évente pár alkalommal  szervezünk rendezvényeket, de kérésre csoportok számára előadást tudunk tartani. Külsős rendezvények számára helyszínt tudunk biztosítani.

Elérhetőségünk:

3211 Gyöngyösoroszi, Károlytáró Hrsz.: 703/14., 9-es km
Telefon:  +36 70/930 3869
Email:  matracsillaga@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétköznap és hétvégén 9.00-16.00

a lap tetejére