Az Ásványok Házában állandó kiállításunk mellett interaktív gyermekfoglalkoztatókkal, tematikus kiállításokkal, a gyöngyösoroszi ércbányából származó gyűjteményünkkel, illetve bányászati és geológiai emlékekkel várjuk a kedves látogatókat.

A következő látnivalókkal találkozhatnak nálunk kedves vendégeink:

Kutató-sarok

A Kutató-sarokban bárkiből lehet tudós. Vizsgáld meg mikroszkóp, elektronikus mikroszkóp és többfunkciós nagyító segítségével az ásványokat! Az eszközök használata könnyen elsajátítható, számos mikro- és érdekes ásvány vár arra, hogy közelről is szemügyre vegyék. Kérhető segítség, de önállóan is végezhető.

Ügyes-asztal

Hajtogass ásványokat, rakd ki a kirakót, játssz a memóriajátékkal, színezz kristályokat! Az Ügyes-asztalnál találhatók az interaktív gyermekfoglalkoztatóink, amelyek önállóan is igénybe vehetők, de szívesen segítünk.

Kincskereső

A homokban kristályokat, kagylókat, kőzeteket és fosszíliákat rejtettünk el. A számoló-lap segítségével gyűjts össze belőlük tízet, és válassz magadnak közülük egyet ajándékba! Segítünk a kőzetek beazonosításában is!

Hamis ásványok

Érdekes összeállításunk az ásványok hamisításával foglalkozik. Látványos példákon keresztül szemléltetjük, miként színezik, ragasztják, vagy növesztik mesterségesen az ásványokat hamisítási célból. Kezdőknek mindenképpen a figyelmébe ajánljuk!

Gyöngyösoroszi ásványaink

A Gyöngyösoroszi mellett található, évtizedek óta nem működő ércbányából számtalan gyönyörű ásvány került elő annak idején. A napjainkban rekultiválás alatt álló bányába már tilos a belépés, ezért az innen származó ásványok kézről kézre járnak, számuk már nem nő. Az évtizedek alatt összegyűlt legszebb példányainkat kiemelt helyen állítottuk ki, köztük a legnagyobb és legszebb darab a „Mátra csillaga” fantázianevet viselő manganokalcit.

Bányászati és geológiai emlékeink

Gyűjteményünk tulajdonosa a mára már megszűnt Szabó József Geológiai Technikum tanulója volt. A budapesti iskola bezárása után sikerült megmenteni számos tablót, ballagó szalagot, iskolai emléktárgyat. Ezeket a múzeumban helyeztük el más, bányászoktól kapott emlékekkel együtt, így szeretnénk megőrizni egy szeletet a múltból az utókor számára.

Ásvány- és ajándékbolt

Az előterünkben vásárlásra is van lehetőség. Kezdő és haladó ásványgyűjtők is találhatnak maguknak kedvükre való szuvenírt akár Gyöngyösorosziból, Magyarország más területeiről, vagy a nagyvilágból. Immár ajándékokkal is kiegészült kínálatunk, képeslapokkal, kulcstartókkal, ékszerekkel és dísztárgyakkal is várjuk látogatóinkat.

Állandó kiállítás

Közel 600 négyzetméteren helyezkedik el állandó kiállításunk, mely csaknem 5000 ásványt mutat be Gyöngyösorosziból, Magyarországból, Erdélyből, és a világ számos más tájáról. Gyűjteményünket folyamatosan fejlesztjük, mind mennyiségileg, mind minőségileg.

3211 Gyöngyösoroszi, Károlytáró Hrsz.: 703/14., 9-es km

Telefon: +36 70/930 3869

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás: 

Hétköznap és hétvégén 9.00-16.00

@ 2018 Ásványok Háza │ Gyöngyösoroszi │ Minden jog fenntartva

ALorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vel lorem mollis, posuere orci ac, sollicitudin ex. Suspendisse id tempus ligula. Donec at ornare lectus. Sed quis mattis augue.

A lap tetejére
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom